Dit ben jij
volgt jou! Dat wil ik niet!
Jij volgt
Jij en zijn buddies
Wil je volgen?
Hieronder zie je de nieuwe versie van ValtAf.nl. Terug naar de oude website.   Meer informatie
Deelnemers Forum Webshop
Inloggen

Afvallen? Blijf boter smeren !

Geschreven door Stepaday op June 3, 2012

Nu je druk bezig bent met het behalen van je streefgewicht laat je misschien de boter liever staan. Maar doe dit vooral niet! Ook tijdens het afvallen heb je een beetje vet nodig. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten boter, vitamines en vetten.

Wat is boter?
Echte boter, ook wel roomboter genoemd, word gemaakt van melkvet (room) en een beetje water. Roomboter heeft een vetgehalte tussen de 80 en 90% en bevat van nature vitamine A en D. Boter is altijd gemaakt van melk en is in de koelkast ongeveer 14 dagen houdbaar. Door het hoge gehalte aan verzadigd vet kan je boter beter niet te veel eten.

Margarine en halvarine
Vaak wordt boter en margarine in een zin genoemd. Toch is er een groot verschil. Boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine zijn gemaakt van plantaardige oliën. Fabrikanten moeten verplicht vitamine A en D toevoegen aan deze plantaardige botersoorten. Roomboter bevat van nature deze vitamines. Ook bevat boter meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Aan de andere kant is boter een zuiverder product.

Voordelen van smeren
Omdat het lastig blijft om te bepalen welke boter je nu het beste kan gebruiken heeft Stepaday nog eens alles voor je op een rijtje gezet.

* Besmeer elke boterham dun met halvarine en gebruik tijdens de bereiding van de avondmaaltijd een beetje boter of olie. Zo krijg je niet teveel calorieën binnen, maar wel alle gezonde voedingstoffen die boter bevat.

* Wist je dat vet langer een vol gevoel geeft?

* Ook is vet een bron van vitamine A en D. Deze vitamines helpen bij een goede weerstand en zorgen voor een mooie huid en haar en sterke botten.

* Schrap niet al het vet uit je eetpatroon. Je hebt van alles een beetje nodig om op je gezonde streefgewicht te komen of te blijven.

http://www.stepaday.nl/artikelen/eten-en-drinken/afvallen-blijf-boter-smeren/
June 3, 2012 om 10:34
Heerlijk, lekker vers, knapperig brood met een krokante korst en roomboter !!!
Onbekend
June 3, 2012 om 10:44
Wat is dan het verschil tussen halvarine en margarine? Halvarine is toch gezonder dan margarine om te smeren op je boterham? zo was het toch? of smeer ik nou toch met de verkeerde boter?
En hoe zit het dan met het percentage vet dat in halvarine zit? dat mag dan toch niet meer zijn dan 40 % of juist wel meer? Dat zou ik nog wel even willen weten.
June 4, 2012 om 04:10
Hoi Lautje2702, halvarine bevat de helft minder vetten dan margarine. Halvarine bevat 40% vet, en margarine 80%. Je kunt dus beter smeren met halvarine. Maar een keertje margarine is natuurlijk helemaal niet erg.
Onbekend
June 4, 2012 om 11:39
Bedankt stepaday en Anne voor jullie reactie. Het is mij helemaal duidelijk, gelukkig smeerde ik al met halvarine.
June 8, 2014, gewijzigd door Foodlover op June 8, 2014 om 12:31
sinds kort gebruik ik kokosvet om te bakken. Iets duurder dan olijfolie maar blijft langer goed
De laatste reactie is al meer dan vier weken geleden geplaatst.

Nog geen lid?

Meld je nu gratis aan om ook af te vallen of om onze afvallers bij te staan

Deel dit artikel

LinkedInFacebookGoogle+

Trefwoorden